Jak je to s tou Gruzií, pánové?

16. 10. 2009 9:43:00
Před několika dny nám média přinesla zprávu o výsledku šetření Evropské komise hledající viníka rusko-gruzínského konfliktu. Po sdělení výsledku jsme se však nedočkali odpovídající reakce od našich i evropských politiků, někteří z nich tuto událost zahrnuli do společného dopisu americkému prezidentovi B.Obamovi.

Jako vy, i my očekáváme výsledek komise Evropské unie o původech rusko-gruzínské války. Avšak politický dopad této války na středo a východoevropský region je už cítit. Mnoho zemí bylo hluboce znepokojeno, že Severoatlantická aliance zůstala v nečinnosti, zatímco Rusko porušilo základní principy Helsinského závěrečného dokumentu, Pařížskou chartu a územní celistvost země, která byla členem Partnerství pro mír Severoatlantického společenství a Euro-atlantické partnerské rady. A to všechno jménem obrany sféry vlivu na svých hranicích......................................

Zajímavé bylo sledovat, jak se z výsledkem nepříznivým pro prezidenta Saakašviliho vypořádala naše veřejnoprávní ČT. V reportáži na Událostech ( http://www.ct24.cz/svet/68283-valku-s-ruskem-rozpoutala-gruzie-mini-experti-evropske-komise/) je v prvních pěti neutrálních sekundách sděleno že komise dospěla k závěru, v dalších třech sekundách se hovoří o prvních výstřelech na gruzínské straně (co si pod tím představíte?), v další části se hovoří o stupňování konfliktu ze strany Ruska, použití nepřiměřené síly, nemožnost uprchlíkům navrátit se domů. Následkům, které přinesla válka gruzínské straně je věnováno celých cca 120 sec ! O poničeném jihoosetínském městě Cchinvali (foto), které se díky bombardování stalo hlavní roznětkou ruského zásahu ani zmínka, osud tamních obyvatel taktéž. 2.JPG

Osobám, které marně pátrají po pravdě tak nezbývá nic jiného, než se vypravit do postižené oblasti tak, jako to udělal např.reportér a cestovatel MFDnes p.T.Poláček. Ten sice před návštěvou Jižní Osetie o válce mnoho nevěděl, zjištěné skutečnosti mu však vyrazili dech. Zde je několik jeho odpovědí v on-line rozhovoru z oblasti:

T.P...... kdyby loni Rusko nezasáhlo, Jižní Osetie by dnes byla bez svých obyvatel. OTÁZKA: S jakým názorem na rusko - gruzínský konflikt v J.Osetii si odjížděl? S jakým se vracíš je jasné. Čím si vysvětluješ to rychlé a jednoznačné odsouzení Ruska našimi i západními masmédii? T.P...... problém je, ze když začal konflikt, já byl úplně mimo, v Čině. Vrátil jsem se o týden později a to už válka končila a Topolánek vyjadřoval podporu Gruzii. Moc jsem se o válku zpětně nezajímal, a asi proto na mě teď tolik dolehla pravda. Zanalyzuji si to všechno zpětně v Praze, ale teď mám pocit, ze novináři zoufale selhali, vůbec nepochopili situaci, která je jasná. Saakašvili se nepochopitelně zákeřně rozhodl ubít malý, bezbranný národ, svou akci nazval výstižně "čisté pole", a nebýt Ruska, tak se mu to povedlo. Chuj, chuj, chuj. a česká vláda teroristu Saakašviliho divže nechválila.Chuj.OTÁZKA: Zaujalo mne jak jste psal o válce, která se odehrála v J.Osetii 2008. Před rokem byly signály, že těsně před válkou stav Gruzínci podrobně konzultovali s USA. Co na to místní obyvatelé?? Myslí si, že za vším stáli USA a nebo to byl jen Sakašviliho bláznivý počin ?? T.P......Saakašsvili se zachoval neuvěřitelně brutálně, Američané tu genocidu tiše podporovali. Západní Evropa taky, my taky. politici, novináři - jsme hlupáci!. Poprvé v živote chválím prezidenta Klause - on ji nepodporoval!

Nemám v úmyslu brát názor lidem, kteří argumentují pro oprávněný ozbrojený zásah, kdy mají Gruzínci právo udělat si pořádek na vlastním území. Připomínám zde dva problematické pohledy, jeden naráží na dvojí metr při hodnocení podobného konfliktu, tj. Kosova a ten druhý se zamýšlí nad samotnou akcí, která začala bombardováním spícího města v době začátku Olympijských her a kde způsob provedené operace spíše připomíná etnickou čistku s cílem vyhnat všechny obyvatele z krajiny a natrvalo vyřešit problém v zemi, která má strategickou polohu. Etnickou čistku připomíná i následující vyprávění: 4.JPG

Udělal jsem si výlet do vesnice, přes kterou Gruzíni do Osetie vstoupili. Jmenuje se Chetagurovo a úplně ji zrušili. Nezapomenu na sedmdesátiletou stařenku Eteri Rsenidzeovou, která mi vyprávěla až tragikomický příběh. Sama je Gruzínka, v Gruzii má rodinu, do Osetie se kdysi provdala. Loni se vyděšeně dívala, jak jí vojáci odstřelují prasata. Belhá se tedy za prasaty, ale než se k nim dostane, vidí, že jí vyhodili do vzduchu krávu. Běží ke krávě, a než se dostane k ní, Gruzíni rozbombardují dům. Tohle není vtip. Stařenka Eteri bydlí i po roce ve stanu, na novou krávu nemá peníze a ráda by konečně umřela. Nejspíš přehlížím historické souvislosti. Nepochybuji o tom, že když Rusko zahájilo protiofenzivu, chovalo se ke Gruzínům taky krutě. Jenomže jedno je, alespoň podle mě, jisté. Loňský konflikt zahájil Saakašvili, spojenec Evropské unie a NATO. Kdyby tehdy nepřijeli na pomoc Rusové, nezbylo by z Jižní Osetie nic.

Dokonce se už objevily zprávy, že se Američané chystají natočit film o rusko-gruzínské válce a já mám už docela dobrou představu o scénáři tohoto filmu. Na jedné straně ruští vojáci-agresoři, opilí vodkou a střílející po všem, co se jenom pohne a na druhé straně hrdinní Gruzíni v čele s moudrým prezidentem. Tady bych volil opravdu nějakou hollywoodskou hvězdu, protože scénka s pojídáním vlastní kravaty bude patrně tím nejlepším, co film může nabídnout. Avizovaní hrdinové filmu-novináři, co se mají dle scénáře zúčastnit konfliktu, budou jezdit v těch Ruskem zabavených vozidlech Hummer, samozřejmě bez vybavení, kterou v reálu vozidla obsahovala.(Systém přesného dešifrování signálu družicové navigace GPS, systém rozpoznávání vlastní -cizí, systém šifrování rádio spojení a také zařízení, dovolující získávat údaje z amerického systému včasné výstrahy o raketovém útoku, vše s přístupovými kódy, které se musely po neúspěšné akci změnit).

Ale nechci zde napadat Gruzii, ale pouze prezidenta Saakašviliho, který je za vše zodpovědný a chová se jako malý diktátor. Můj názor potvrzuje i dvojce (teta s vnučkou,ang.) na známém videu, která se „nedopatřením“ dostala do živého vysílání pravicové televize Fox News a která Američanům vyprávěla příběh z Cchinvali o tom, jak je zachránila ruská armáda. To se v naší veřejnoprávní televizi nemůže stát, na každou oblast máme prověřené osoby, které by se takového „omylu“ nemohly nikdy dopustit.

A tím se dostáváme k další postavě, která se jela přesvědčit o vzniklé situaci a tou je "odborník" na Rusko a Gruzii, senátor Jaromír Štětina. Ten po svém návratu z Gruzie vydal zprávu, která dávala spíše za pravdu gruzínské straně a já na chvíli zapochyboval. Bylo to však pouze do té doby, než vyplavala na povrch skutečnost, že zpráva je kopií prohlášení gruzínského ministerstva. Nevím, jak probíhala návštěva pana Štětiny v Gruzii, ale nemuselo to být vůbec jednoduché, 7.JPG
v oblasti jsou pohostinní lidé, i cestovatel T.Poláček byl ihned pohoštěn místním kvalitním vínem. Rekonvalescence se může po takovém to "uvítání" pěkně protáhnout a když už pak nezbývá čas, přispěchá těsně před odletem kamarád (viz.foto) a problém se rychle vyřeší věnovaných textem. Jiná konspirace mě už nenapadá a do ní zapadá i fakt, že na jižní Moravě byli zadrženi údajní běženci z Gruzie, což je prý nový jev. Ale jak může někdo utíkat před "demokracií", kterou tak Západní země pomáhají rozvíjet? Možná to nebyli běženci, ale na oplátku návštěva vinných sklepů na jižní Moravě, taková gruzínsko-česká vínová turistika.

Teď už vážně, mé hodnocení nemá být nějaké rusomilství, ale musíme se smířit s faktem, že výsledek je příznivější pro u nás tak nenáviděné Rusko. 3.JPG
Co stojí za povšimnutí je utečenecký tábor v Gruzii (viz.foto). Svým vzhledem a vybavením má blíže k satelitnímu městečku než k obrazu typickému pro současné utečenecké tábory po celém světě. Nechtěl bych být v kůži uprchlíka, ale otázka zní, jak je to možné? Proč se najdou v Gruzii peníze a jinde na světě to není možné, nemá náhodu někdo bohatší špatné svědomí a akci finančně zaštítil?

Během prvních hodin od vypuknutí války byl uskutečněn ze strany Ruska pokus o zastavení Saakašviliho akce v Radě bezpečnosti OSN , bohužel bez výsledku. Ani G.Bush po setkání s V.Putinem v Číně dobrodruha nezastavil, přitom média dokonce chrlila dezinformace takového rázu, že u snímků poškozeného jihoosetínského města Cchinvali přiřazovali název gruzínského města Gori. V Rudém právu byla v minulosti v horní části věta „Proletáři všech zemí, spojte se!“ Pro mnoho dnešních politiků, médií by se dnes hodila věta podobná „Pokrytci všech zemí, spojte se!“

Autor: Libor Dokoupil | pátek 16.10.2009 9:43 | karma článku: 29.55 | přečteno: 2643x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.81 | Přečteno: 343 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.05 | Přečteno: 935 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 675 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2171
Muž středního věku,který se chce podělit se svými zkušenostmi a pohledy na současnou lidskou společnost.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...