Ještě já: V.K. a V.H.,LS,EU...

20. 11. 2009 9:57:00
Kolem podpisu Lisabonské smlouvy našim prezidentem Václavem Klausem se na jeho adresu snesla kritika jak jeho odpůrců, kteří mu vyčítali obstrukce s podpisem, tak i od jeho příznivců, kteří ho kritizují za to, že nevydržel a podepsal. Máme dobrého či špatného prezidenta? Poohlédl jsem se i za hranice ČR a došel jsem k závěru, že Václav Klaus je výrazný prezident, který není o nic horší než ten předešlý a v následujících řádcích se o to pokusím přesvědčit i Vás !

Dlouho jsem byl jeho odpůrcem a proto si mohu dovolit napsat blog na jeho obhajobu.(Bude delší, V.K. je přece jen těžší případ!)

"Během svého života jsem si znepřátelil spoustu lidí, znamená to však, že je se mnou vše v pořádku!“-C.G.Jung, psycholog

U osobnosti očekávám mnohdy odlišné, individuální názory a je natolik silná, že je schopna čelit tlaku okolí tak, jak v přírodě dokáží odolávat skaliska síly moře. Z českých politiků se tomuto ideálu v současné době nejvíce přiblížil V.K. Ten je zároveň spojován s odporem k LS (ne k EU jako takové), jiným názorem ohledně globálního oteplování (na to, zda-li má pravdu budeme muset několik století počkat, dojde-li či ne k opětovnému globálnímu ochlazování) a především s porevolučními ekonomickými změnami, ty jsou mu vyčítány nejhlasitěji.

Kdybych měl pronést větu, která by ospravedlňovala Klausovu metodu privatizace, hledal bych opravdu těžko a za divokou privatizaci jsem na hlavu hlavního projektanta snášel dlouhá léta kritiku. Dnes však obhajuji V.K. a tak se o něco pokusím, na pomoc jsem si vzal jednu moudrost, kterou jsem upravil pro potřeby obhajoby.„Kdyby měli Bohové vybrat ideální privatizaci pro Českou Republiku, zajisté by si vybrali tu kupónovou, z toho je však patrné, že tato metoda privatizace je vhodná spíše pro ideální Bohy, než když kupónové knížky dostali do rukou lidé, jako je V.Kožený a podobní.“ Ale nenechme se zmást, V.K. za vše nemůže, např. stará demokracie Spojené Státy má svého Madoffa!

Člověk dnes nabývá dojmu, že se na V.K. snad zlobila celá Evropa, média spustila neuvěřitelný křik, ale je tomu opravdu tak? Pokud se zamyslíme, kolik lidí vlastní média v celé Evropě a jdou na ruku významným politikům, tak horké to zase nebude! V.K. se postavil v rámci EU do role opozice, která na půdě EP prokazatelně chybí. Opozice je nezbytnou součástí našeho života, ne jenom politického. Rád se vymezuje a tak se stal známým evropským i světovým rebelem. Má k tomu vhodné podmínky, politik jako jedinec je vždy o trochu inteligentnější než politik rozpuštěný v politické straně a dostat se do konfliktu se straníky není pro něho velký problém. Jde mu však o zásadové postoje nebo jenom o provokaci, která by navedla pozornost na „hradního narcise“? Pokud jde o to druhé, pak můžeme V.K. nazvat i významným umělcem-politikem, neboť nám v případě Entropy bylo sděleno, že jde o umělecký směr, charakteristický svojí provokací. Když ke všemu přičteme ještě to, že odmítl na rozdíl od posledních nositelů Nobelovy ceny přijmout pochod za Světový mír, málem by se člověk za svého prezidenta styděl. Ale myslím si že zbytečně, na rozdíl od dvou posledních kontroverzních nositelů a různých adeptů na tuto cenu V.K. nikdy nevyzýval k žádnému bombardování, nesouhlasil s napadáním států na základně nevěrohodných důkazů a na rozdíl od předposledního nositele Nobelovky nevytvářel žádná ghetta. Nepotřebuje si v tomto případě udobřovat své svědomí přijmutím tohoto pochodu. Je to člověk, který ani emocemi nabitý dav nemá rád, demonstrace a pochody mas, to vše je mu cizí....vlastně někdy výjimku udělá, to když jde ten dav podpořit jeho samého!!! m.JPG

Zcela rozdílně působí porovnání s předchozím prezidentem Václavem Havlem na mezinárodní scéně. Před lety jsem slyšel názor od Australana podnikajícího v ČR a ten položil otázku,“co pořád vidíte na tom V.H., viděl jsem projev V.K. v Americe a moc se mi líbil, včetně jeho anglického jazyka, zdá se zajímavější“. Neodpověděl bych nic, byl jsem v té době obdivovatel V.H., s mladistvou potřebou idealizace osobnosti a sametové revoluce, které jsem se jako student zúčastnil.„Dnešní moderní člověk“ má potřebu idealizace sebe samého nebo někoho jiného, jenom někteří starověcí stavitelé chrámů postavili záměrně část stěny dokonalé stavby křivě, to aby stavba lépe charakterizovala podstatu lidské duše. A kdo ví, možná i ten sv.Václav na tom koni byl pěkný ješita, znáte to, o mrtvých jenom dobře......

V.H. na půdě EP poznamenal, že by si jednou rád přečetl srozumitelnou evropskou úmluvu, které by rozuměly i děti na školách. Z toho je tak trochu patrné, že i sám bývalý prezident nechtěně potvrzuje slova V.K., že jde o špatný dokument. Dnešní doba nás nabádá k tomu, abychom si dávali pozor na to, co podepisujeme a pokud textu nerozumíme, tak raději podepisovat nemáme. Jak je tedy možné, že většina našich politiků souhlasila s něčím, čemu ani moc dobře neporozuměla a možná ani pořádně nečetla? Je to snad nějaký pud, který nás místo rozumu žene k mateřskému prsu zvanému Brusel? Ale naštěstí to není jenom pud, ale i pragmatický rozum, jak naznačil Topolánek. Máme prý demokraticky na výběr, můžeme z EU svobodně vystoupit, jenom nikdo nespočítal výši účtu, kterou by ČR musela zaplatit, možná už je na výběr pouze jedna varianta.

V.H. na půdě EP pronesl větu, že se cítí být Čechem stejně jako Evropanem. Myslím si však, že to byl více zdvořilé než pravdivé. Člověk se cítí především tím, kde a čím byl utvářen, ovlivňován, nebo kde vyrůstal, Evropan je dnes ještě něco neurčitého, pokud vám někdo odpoví že je Evropan, stejně mu musíte položit doplňující otázky.To současný prezident zůstává v této otázce konzervativní, jaké to překvapení u pravicově smýšlejícího člověka !

Absolutní nekritičnost V.H. na rozdíl V.K. směrem k EU i celé západní politice a sypání si popela na hlavu „buďte s námi trpěliví“ zavání něčím zcela nezdravým, snad touhou trumfnout druhého Václava v počtu různých ocenění, o pochybné hodnotě toho posledního svědčí i fakt, že ho dostal i volební podvodník Karzáí nebo "plynová brzda" Juščenko. Projev V.K. na půdě EP na rozdíl od V.H. působil totiž přirozeněji, reakce obsahovala totiž nejen pískot, ale zároveň i potlesk (video). Nekritičnost na politické scéně a tleskání si sami sobě dost dobře známe z let předlistopadových. Na tom, že V.K. leží mnohým politikům v žaludku není nic špatného, ba naopak, jestli něco dnešní politice chybí, tak je to více V.K., proto po něm nežádám, aby po podpisu LS abdikoval, i když tento krok je v rozporu k jeho názorům.(V.K. však nikdy netvrdil, že po případném podpisu LS odstoupí). Za jistých okolností bych ho k odstoupení vyzval, to bych musel vidět na politické scéně podobného rebela, který by byl ochoten převzít po něm tuto pomyslnou štafetu. Proč je jen tak málo mezi politiky odvahy, upalování, ukřižování, to už je minulostí, ani bombardováním nikdo nevyhrožuje, co je tak hrozného na pískání byrokratů?

Na domácí scéně nakonec V.K zabodoval, nepřehlédnutelně se i přes podpis s LS neztotožnil a vydupal si přijetí dodatku, který nemá za úkol ani tak ochránit prolomení Benešových dekretů, to ani není technicky možné, jak zabránit navrácení po válce zabaveného majetku sudetských Němců jinou oklikou (čistě teoreticky). Po zabrnkání na nacionální strunu si v této otázce získal na svoji stranu 90% obyvatelstva, domácí politiky a média si až na výjimky nezískal, naopak mnozí žádali pomalu jeho hlavu. Prosazením dodatku shodil ty politiky, kteří se vymlouvali chybějícími silami k tomu, aby se o to samé pokusili, patrně vyčerpání radarovou akcí, která mohla být lukrativnější. Že s tím přišel Václav pozdě? Jako analytik a "hráč na šachovnici" neodkryje tahy předem, nebude přece napovídat svým politickým odpůrcům, když z toho může něco vytěžit sám pro sebe!

S kým v současné době V.K. dokáže dobře vyjít, je náš přechodný premiér, ten sice sebou nosí cejch z minulosti v podobě členství v Komunistické straně, ale dává nám na chvíli oddychnout od častého hulvátství a populismu jeho předchůdců. Tak se k dvacátému výročí od revoluce můžeme zamyslet, jak velmi je důležité, zda byl někdo před dvaceti lety komunista či disident nebo je dnes důležitější, je-li člověk více či méně slušným občanem.

u.JPG

Integrace Evropy, proč ten spěch, proč zítra je již pozdě? Člověk se po staletí vnitřně vyvíjí velmi pomalu, nebo skoro vůbec a jakémukoliv novátorství se víceméně brání. Proč v době, kdy se přijímá LS, zuří zároveň hospodářská krize, prasečí chřipka, války? Východní člověk má tu výhodu, že zkoumá souvislosti na rozdíl od Evropana, který se zabývá pouze jednotlivostmi. Když přijde východní člověk k moři a objeví trosky, položí si otázku, co tyto věci, které moře vyplavilo znamenají a proč se na tom místě objevily právě ty konkrétní kusy. Evropan si položí otázku, co se kde stalo? Co přijetí LS v době koncentrace těchto událostí znamená, je to jenom shoda okolností nebo je zde širší souvislost? Nedokážu odpovědět, jsem sice z východu, ale jenom z Moravy...........

A jedna horká zpráva na závěr, novým prezidentem EU se stala "šedá myška" z Belgie, která nikomu nevadí. Jejich problém, můj prezident je pořád ten český !!!...

Autor: Libor Dokoupil | pátek 20.11.2009 9:57 | karma článku: 25.06 | přečteno: 1320x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2171
Muž středního věku,který se chce podělit se svými zkušenostmi a pohledy na současnou lidskou společnost.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...