Libor Dokoupil

Scott Taylor: Kosovo by nemělo být nezávislé!

17. 11. 2011 9:29:00
Proč by Kosovo nemělo být nezávislé, vysvětloval reportér a bývalý kanadský voják Scott Taylor: “Vzhledem k tomu, že Priština zůstává závislá na zahraniční pomoci, vojáci KFOR hlídkují v ulicích a na správu země dohlíží mezinárodní pozorovatelé, není na Kosovu nezávislého nic kromě jednostranného vyhlášení a vlajky“.

Poté, co vojáci NATO přišli v roce 1999 na Kosovo, nazvala to západní média osvobozením Kosova. Je podle vašeho názoru Kosovo svobodné, 12 let po válce a tři roky poté, co vyhlásilo nezávislost? Mnohokrát jste prohlásil, že by se Kosovo nemělo stát nezávislým státem. Proč si to myslíte?

S počtem obyvatel pouze dva milióny byla tato chudá vnitrozemská oblast Balkánu v minulosti součástí Srbska a Jugoslávie. Občané Jugoslávie byli nuceni platit zvláštní daně na „Kosovo“, z kterých se financovala infrastruktura a sociální dávky pro celý tento region. Jednoduše řečeno, dnes již nejsou dostatečné prostředky k udržení infrastruktury, efektivní policie a soudů jako nezávislého státu. Kromě toho, vytvoření nezávislého Kosova na základě práva lidí na sebeurčení a ve vztahu k etnické příslušnosti je velmi nebezpečný precedens, který by mohl vést k dalšímu násilnému rozpadu států a regionů na Balkáně“.n.jpg

Když si Albánci stěžovali, že jsou porušována jejich lidská práva, NATO bombardovalo Srbsko, avšak když se porušují práva Srbů v Kosovu, což je důvod, proč tráví několik měsíců na barikádách, hrozí NATO silou a dává ultimáta! Proč ten dvojí metr?

Je to neuvěřitelné, jak krátká je paměť lidí! Pokud média zveřejňovala záběry srbských bezpečnostních sil, jak rozhání demonstraci Albánců slzným plynem, byl vytvořen důvod pro mezinárodní intervenci na jejich ochranu. A nyní, když se KFOR dnes chová stejně, nikdo se, kromě Srbů nezabývá otázkou pokrytectví. Dalším příkladem dnešního pokrytectví je skutečnost, že Republice Srbské není povoleno právo na sebeurčení a odtrhnout se od Bosny a Hercegoviny, přestože je to dovoleno Albáncům v Kosovu“.

Psal jste hodně o Agim Ceku a jeho zločinech z doby, kdy byl ještě chorvatským důstojníkem a později velitelem UÇK. Jak se cítíte, když vidíte, že je ministrem kosovských bezpečnostních sil a podepisuje za Prištinu deklaraci o spolupráci s aliancí NATO?

Nepředvedením Agima Ceku ke spravedlnosti se ohrožuje samotná morální autorita aliance NATO, která odůvodňovala svůj zásah na Balkáně. Jeho zločiny jsou jedny z nejbrutálnějších a on nejenže ještě nebyl obviněn, ale dokonce dostal moc, aby vedl armádu. Tak dlouho, dokud nebude potrestán, bude krev jeho obětí na rukou jeho rádců z NATO. Je to ostuda pro všechny kanadské vojáky, kteří byli svědky jeho činů a kteří se pokusili zastavit zabíjení Srbů“.(1)

Ve zprávě Dicka Martyho je premiér Kosova Hashim Thaci, popisován jako hlava mafie, jako organizace, která prodává zbraně, drogy a lidské orgány. Skandální na tom je, že se členové teroristické organizace (jako je UÇK), mohou stát partnery mnoha světových politiků a vůdců!

V období bezprostředně po intervenci NATO mnozí pozorovatelé varovali před ukvapeným pořádáním voleb. Tyto rady byly ignorovány a samozřejmě došlo k tomu, že se váleční vůdci a drogoví magnáti dokázali zorganizovat v politické strany. Takto kosovští Albánci přivedli zločince k moci a vytvořili tak narko-kriminální stát. Mají pod kontrolou policii, armádu a samozřejmě finance. Je to kriminální svět jak ze snu a může za to NATO“.

Jako zpravodaj na Balkáně téměř po dvě desítky let, jste řekl, že válka v oblasti se výrazně liší od černo-bílé války, prezentované v západních médiích. Proč jste to řekl?

Od začátku války Chorvaté, Bosňáci a později Albánci, převraceli pomocí výkonné americké firmy pro vztah s veřejností, pohled na válku. Západní diváci nevěděli nic o historii a geografii, tak bylo velmi snadné představit Srby jako agresory. Uvedu příklad: byly představeny mapy, na kterých bylo prezentováno napadení velké části chorvatského, bosňáckého a později albánského území Srby. Nikdo však nevysvětlil, že Srbové žijí v oblasti již stovky let. Do dnešní doby přetrvalo sporné tvrzení, že Srbové byli agresoři, a i když se uznává, že měli nejvíce obětí a lidí vyhnaných z domovů, přesto všechno není pro ně pochopení“.

Jak vidíte mediální manipulace na Balkáně a ve světě?

Je jich více, než bych je mohl spočítat. Vše od padělaných satelitních snímků, které ukazují údajné masové hroby v Kosovu, tzv. manipulaci při masakru v Račaku (2), tvrzení, že má Saddám Husajn zbraně hromadného ničení, až po nynější falešné zprávy, že Kaddáfí zabíjel pokojné demonstranty, aby se odůvodnila kampaň NATO v Libyi“.

Jak je vůbec možné manipulovat s tolika médií a kdo za tím stojí?

Klíč k mediální manipulaci plyne z neznalosti západního diváka a lidské přirozenosti, která umožňuje v lidských myslích démonizovat nepřítele. V době bombardování Jugoslávie se Kanaďané, kteří se s nimi nikdy nesetkali, naučili Srby nenávidět jen proto, že sledovali zprávy. Jedna moje sousedka se mě zeptala, jak jsem mohl vydržet žít se Srby v Bělehradě (pozn. během bombardování). Řekla, že je prostě nenávidí a pak se mě zeptala, jestli nosí Srbové turbany! Zřejmě si spletla Srby se Sikhy, ale bylo jí to jedno, hlavně že je bombardujeme“.

Bude pravda o konfliktech v Jugoslávii někdy odhalena?

Bohužel, pravda je již odhalena ve velké míře, ale nic nebylo uděláno proto, aby se dostala na veřejnost. Vypadá to, jako by vznikaly stále nové války, které je potřeba „udržovat“. Jenže lidé neradi čelí realitě trestných činů, které byly spáchány jejich jménem. Je jednoduší slavit „vítězství“, a vítězové jsou ti, kteří píší historii“.

Reportérem jste více než dvě desetiletí. Jak se na internetu a sociálních sítí měnil a mění způsob nazírání na zprávy z bitevních polí?

Osobně nemám velkou důvěru v jakékoliv zpravodajství vytvořené prostřednictvím sociálních sítí. Letos v létě jsem byl v Libyi svědkem toho, jak NATO blokuje internet a telefonní síť v oblasti držené příznivci M.Kaddáfího. To umožnilo povstalcům a NATO úplnou kontrolu nad zveřejněnými informacemi. Čím více se rozvíjejí technologie, posiluje se i moc kontroly propagandy. Dnes mají mladí lidé tendenci spoléhat se na všechny informace z internetu a proto je snadné je zmást“.

Zlí lidé, ne národy!

Každá válka má své rozdíly, které jsou založeny na různých kulturních a ekonomických příležitostech v regionu. Jedna věc je společná všem lidem, kteří se střetli s NATO, bez ohledu na to, zda jde o Afghánce, Srby či Libyice a to je šok, když vidí, jak je západní média démonizují. Pro mě je záhadou, jak ve světě, kde je možné svobodně cestovat a získat spoustu informací, jsme stále přesvědčováni, že existují jiná, zlá etnika. Připouštím, že na světě existují zlí lidé, ale žádný národ nelze považovat za „zlo“.

Řekl jste, že konflikt v bývalé Jugoslávii má co do činění s Al-Kaidou?

Existuje mnoho důkazů o tom, že ministerstvo zahraničí USA pomohlo usnadnit vstup mudžahedínů do Bosny, kde napomáhali rozpadu Jugoslávie. Po uzavření Daytonské dohody přibližně 2000 islámských bojovníků dostalo bosenské pasy. Během bojů, v roce 1993, získal Usama Bin Ládin ve Vídni bosenský pas, protože poslal na pomoc bosenským muslimům 3000 těchto bojovníků“.

Zdroj: http://www.pravda.rs/2011/11/06/skot-tejlor-kosovo-ne-sme-da-bude-nezavisno/

(1) http://werdan.blog.idnes.cz/c/91221/Agim-ekumafian-terorista-valecny-zlocinec-pod-ochranou-EU-a-USA.html

(2) http://dokoupil.blog.idnes.cz/c/169762/Thai-Racak-a-triky-UCK.html

Více informací z Kosova naleznete na www.kosovoonline.cz

Autor: Libor Dokoupil | karma: 25.53 | přečteno: 1696 ×
Poslední články autora