Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Člověk člověku vlkem - I.

Kdyby jenom lidé věděli, jaký je to zisk, když člověk nalezne svou vlastní vinu, jaká je to hodnota a jaké zvýšení duševní úrovně .(C.G.Jung 1875-1961)

Když skončila druhá světová válka, C.G.Jung, jedna z nejvýraznějších postav psychologie a filozofie dvacátého století, dostal úkol vysvětlit, proč německý národ, vyvolený k velkým činům, rodiště Goetheho a Nietzcheho skončil u vyhlazování, genocidy a koncentračních táborů. Ve svém díle dokázal vysvětlit podmínky vzniku fašismu, proč právě v Německu toto šílenství začalo a proč právě Němec měl po válce problém uvědomit si důsledky války a svoji kolektivní vinu. Ti, co dnes kritizují současného papeže, že při návštěvě Izraele nedostatečně uznal odpovědnost německého národa, ať se blíže seznámí s tímto dílem a možná najdou odpověď proč. Zde jsou některé myšlenky popisující příčiny vzniku a zároveň varování do budoucnosti, směr cesty, kterým se má člověk ubírat, aby jeho analýza s názvem „ po katastrofě“ nebyla nakonec analýzou mezi katastrofami ! (Zdroj: C.G.Jung: Duše moderního člověka,+ foto psychologa). 

Jestliže Němec uzná svou morální méněcennost jako kolektivní vinu před světem a nebude se ji pokoušet oslabovat nedostatečnými argumenty nebo ji zastírat nebo popírat, pak má rozumnou vyhlídku, že bude za nějakou dobu považován za slušného člověka a že ho tak alespoň jedinci kolektivní viny zprostí. Když je vina velká, může se k ní přidružit také ještě větší milost.                                                                      

To, že se člen evropské kulturní rodiny mohl dostat až tam, kde jsou koncentrační tábory, vrhá povážlivé světlo na všechny ostatní. Vždyť kdo nakonec jsme, abychom si mohli namlouvat, že u nás by něco  podobného bylo vyloučeno?

Němec zapomněl na své křesťanství, svého ducha prodal za techniku, svou morálku vyměnil za cynismus a své nejvyšší snažení prodal silám ničení. Je to veliký problém v oblasti celého křesťanstva: kam se poděla autorita dobra a práva, která byla až doposud metafyzicky zakotvena? Je to skutečně jen brutální síla, která rozhoduje o všem? Je poslední instancí skutečně jen vůle člověka, který má právě moc?  

Co asi řekneme, když se nás nějaký Ind zeptá: „ Vy nám chcete přinášet křesťanskou kulturu ? Copak to Evropa  provedla v Osvětimi a Buchenwaldu?“ Křesťanská církev nechť si posype hlavu popelem a roztrhne roucho za vinu svých dětí. Stín této viny padl i na ní, stejně jako na Evropu, matku zrůd.

Přesnější Hitlerova diagnóza by patrně byla pseudologia phantastica, totiž forma hysterie, která se vyznačuje zvláštní schopností věřit vlastním lžím. Takoví lidé mají zpravidla po jistou dobu pronikavý úspěch, a proto jsou společensky nebezpeční. Hysterický mrákotný stav, když se v takovém stavu ocitne celý národ, běží s jistotou náměsíčníka po střechách za vůdcovským médiem, až nakonec leží se zlomenou páteří na ulici.

Silné morální dispozice jsou však bohužel relativně vzácné, tak že když se zločiny hromadí, dá se  rozhořčení snadno přehlušit, a zlo se tak stane platnou módou. Každý má v sobě i svého „statistického zločince“ a stejně tak duševně chorého nebo svatého. Nicméně-a v tom bychom měli mít jasno-takovou degeneraci mohou přivodit jen určité podmínky.  Především je k tomu zapotřebí nahromadění městských, industrializovaných mas, to znamená  jednostranně zaměstnaných, ze své půdy vykořeněných, které ztratily jakýkoliv zdravý instinkt, dokonce i instinkt sebezáchovy. Instinkt sebezáchovy se totiž ztratil v míře, v jaké se očekává od státu, což je špatný symptom. Čekám –li něco od státu, znamená to, že to čekám od všech ostatních místo od sebe sama. Každý visí na druhém ve falešném pocitu jistoty, protože člověk nevisí ve vzduchu o nic méně, když tam visí s desetitisícem jiných. Jenže člověk si své nejistoty už nevšímá. Vzrůstající očekávání od státu a spoléhání na stát nejsou dobrým symptomem, znamenají totiž patrně, že národ je na nejlepší cestě k tomu, aby se z něho stalo stádo ovcí, které vždycky čeká na pastýře, že je vyžene na dobrou pastvu. Pastýřská hůl se brzy promění v železné pruty a pastýři se promění ve vlky.

V důsledku industrializace byly široké okruhy obyvatelstva vykořeněny a naměstnány do velkých center. Tato nová forma existence se svou masovou psychologií a sociální závislostí na výkyvech trhu a mezd zplodila individuum, které bylo vratké, nejisté a snadno ovlivnitelné. 

Je beztak zjevnou skutečností, že mravnost společenství jakožto celku je nepřímo úměrná jeho velikosti, neboť čím více individuí se shromáždí, tím více se stírají individuální faktory, a tím i  mravnost, která spočívá zcela na mravním citu a svobodě individua, jež je proto nezbytná. Jakožto součást společenství je proto každý jednotlivec nevědomě v jistém smyslu horším člověkem, než když jedná sám o sobě. Veliké společenství složené ze samých výtečných lidí se mravností a inteligencí podobá velikému, tupému a surovému zvířeti. Čím větší jsou totiž organizace, tím nevyhnutelnější je také jejich nemorálnost a slepá hloupost.

Ale nikdy mě nikdo nepřesvědčí o dětinském názoru, že by nacionální socialismus Němcům vnutili svobodní zednáři, Židé nebo zlí Angličané. Na psychiatrické klinice jsem slyšel až příliš mnoho podobného.

Jen se podívejte na všechnu tu neuvěřitelnou krutost v našem takzvaném civilizovaném světě.To všechno pochází z lidské bytosti a jejího duchovního stavu. Jen pohleďte na ty ďábelské prostředky ničení. Vynalezli je docela dobří gentlemani, rozumní a vážení občané, kteří jsou přesně takoví, jaké si je přejeme mít. A když to potom všechno vyletí do vzduchu a rozpoutá se nepopsatelné peklo ničení, zdá se, že za to nikdo není zodpovědný. Ničivá síla našich zbraní přerostla veškerou míru, a to vnucuje lidstvu psychologickou otázku: „ Dorostl duchovní a morální stav lidí, kteří o použití těchto zbraní rozhodují, nesmírné obludnosti možných následků?  

Nemůžeme se utěšovat ani myšlenkou, že něco takového patří dávné minulosti. Bohužel se zdá, že tyto projevy k přítomnosti nejen náleží, ale že je lze v obzvláštní míře očekávat ještě v budoucnosti.“

Jsem a vždycky jsem i byl toho názoru, že masová politická hnutí naší doby jsou psychickými  epidemiemi, tj. masovými psychózami. Normální člověk prožívá svou psychickou poruchu sociálně a politicky ve formě masově psychologických jevů, například válek. Naši strašní bohové se dnes jmenují jinak a jejich jména končí na- ismus.

Gigantické katastrofy, které nám hrozí, nejsou žádné živelné události fyzické nebo biologické povahy, nýbrž jsou to psychické události. V děsivé míře nám hrozí války a revoluce, které nejsou ničím jiným než psychickými epidemiemi. Kdykoli může být několik miliónů lidí postiženo bludem a budeme mít další světovou válku nebo pustošivou revoluci.

Pomalu nastává čas, ba co nejvyšší čas, aby si kulturní lidstvo uvědomilo, co je podstatné, a podrobilo důkladné diskusi mimo jiné otázku bytí a nebytí, neboť to, co hrozí nyní, zastiňuje evropskou katastrofu jako pouhou předehru.         

 

 

 

Jako je Goetheův Faust a jeho pakt se zlem stále aktuální, tak i myšlenky C.G.Junga jsou více než současné. Je jenom na nás, jestli se z nedávné historie poučíme, nebo se budeme nechávat ovlivňovat politiky-populisty, manipulovat médii. Pak to, co prožila generace předcházejí, může postihnout i nás.  

Na doplnění jeden novodobý australský koncentrační tábor : http://www.youtube.com/watch?v=P5MfTlZzAU4&feature=related                     

 

Autor: Libor Dokoupil | pátek 15.5.2009 11:11 | karma článku: 16,88 | přečteno: 1710x
  • Další články autora

Libor Dokoupil

Srebrenica; Zrazené město

Název pro tento článek jsem si dovolil vypůjčit od stejnojmenného norského dokumentu, jehož hlavní hrdinou je bývalý muslimský voják armády BiH Misrad Fazlić alias Fazlo, který dnes již jako novinář hledá pravdu o Srebrenici.

10.7.2014 v 9:28 | Karma: 20,72 | Přečteno: 2006x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

"Falešná vlajka"- Markale II.

28.srpna 1995 se psal další krvavý den občanské války v Bosně a Hercegovině, kdy v 11h 10 min. místního času dopadl poblíž sarajevského trhu Markale 120mm minometný granát. Výbuch zabil dle oficiálních údajů 38 lidí a 75 dalších zranil. Z tohoto útoku byli ihned obviňováni bosenští Srbové a aliance NATO zahájila proti bosensko-srbským cílům letecké údery.

12.12.2013 v 18:16 | Karma: 13,78 | Přečteno: 571x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

"Falešná vlajka"- Markale I.

Pod slovy válka v Bosně si většina lidí vybaví Srebrenici a pak město Sarajevo, které bylo blokováno armádou bosenských Srbů (VRS) vedenou generálem Ratko Mladićem. Navíc samotné hlavní město BaH má své vlastní symboly utrpení a těmi jsou krvavé útoky známé pod názvy „Útok na frontu na chleba“ nebo „Útoky na tržiště Markale I. a II.“, které si vyžádaly spoustu mrtvých a zraněných civilistů. Ačkoliv jsou mediálně připisovány na vrub bosenským Srbům, při bližším seznámení se s fakty zjistíme, že spíše připomínají „útoky pod falešnou vlajkou“ a při další haagské výpovědi si řekneme proč. Dnes si prostřednictvím osoby specializované v oboru balistiky připomeneme útok z 5.února roku 1994 známý jako Markale I.

2.7.2013 v 19:47 | Karma: 17,34 | Přečteno: 933x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

O kolektivní vině (Němců)

Mág lidské psychiky C.G.Jung a jeho výstižné pohledy na problematiku kolektivní viny Němců, šíření zla a jeho možnou infikací, to vše napsané v období těsně po skončení 2.světové války ve stati pod názvem "Po katastrofě". C.G.Jung (1875-1961), švýcarský lékař, psycholog a psychoterapeut, nositel mnoha čestných doktorátů, zakladatel analytické psychologie. Žák, který svým dílem překonal svého učitele Sigmunda Freuda.

8.5.2013 v 12:40 | Karma: 12,28 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Cestování po Kosovu a Metohii 2012

Moje letošní dovolená byla odlišná od minulých tím, že se mi splnil sen navštívit srbskou provincii Kosovo včetně Metohie a mohl jsem se tak lépe seznámit s tamní trýznivou životní situací kosovských Srbů. Naše cesta měla charakter nejen poznávací, ale i humanitární, kdy od nás místní Srbové obdrželi jak materiální, tak i finanční pomoc sesbíranou od drobných dárců .

7.12.2012 v 9:42 | Karma: 23,07 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Cestování

Libor Dokoupil

Lafferova vs. Kalouskova křivka

Kalouskův stabilizační balíček názorně! V době, kdy vrcholí politický boj o zvýšení či ponechání stávající hodnoty výše DPH, předkládám k porovnání dva grafy, z kterých by mělo být patrné, kam těmito kroky ministra financí směřujeme.

6.9.2012 v 9:23 | Karma: 28,56 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ekonomika

Libor Dokoupil

11/09/2001-usmíření dvou teorií?

Po delší přestávce se pokusím vrátit k tématu teroristických útoků 9/11/2001. Diskuze na tohle téma v poslední době utichá nejen na stránkách hlavního proudu médií , ale klid je i na nezávislých, alternativních webech. Myslím si, že je to škoda! Ale zároveň jsem si vědom toho, že současné světové události mají natolik dynamický vývoj, že jsou schopny zastínit i svoji příčinu. Myslím tím všechny ty válečné konflikty dnešní doby, které dle mého přesvědčení mají svůj počátek v jedné z nejdůležitějších událostí počátku nového tisíciletí. Tohle závažné téma dokáže snadno rozdělit veřejnost v takové míře, že bychom ho mohli nazvat „neslučitelným protikladem“ dvou znepřátelených názorových stran. Strany lidí, která důvěřuje v oficiální verzi událostí a strany druhé tzv. „konspirační “, která je mnohdy častována takovými výrazy jako „sbor bláznů, podivínů“ a lidí, kteří se doposud nevyrovnali se změnami, které ve světě probíhají. Ale i tyto protiklady mohou mít svoji vlastní „syntézu“, své usmíření, ve které je vždy kousek pravdy z obou stran.

27.7.2012 v 10:35 | Karma: 13,99 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Ostatní

Libor Dokoupil

Balkánské "JZD Slušovice"

Při brouzdání po internetu jsem si všiml, že se v poslední době v médiích častěji vyskytují články o JZD Slušovice, jejich vzestupu a pádu, a proto jsem si dovolil napsat pár řádků o podobném ekonomickém zázraku, který se uskutečnil v chudé oblasti severozápadní Bosny. Navíc osud hlavního hrdiny, muslima Fikreta Abdiće, je ještě více dramatický než „rozplétání temných slušovických nitek“, které postihlo autora slušovického zázraku, pana Františka Čubu.

16.4.2012 v 9:16 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

R.Karadžić vs. korunní svědek(8.díl)

Soud s Radovanem Karadžićem měl dne 27.a 28.2.2012 na programu výpověď tzv.korunního svědka pana Dražena Erdemoviće. Tento muž je nazýván klíčovým svědkem obžaloby a jeho svědectví mělo přinést důkazy o systematickém zabíjení ve Srebrenici, konkrétně o zločinu v Pilici, v době těsně po pádu enklávy.

26.3.2012 v 11:09 | Karma: 19,06 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Scott Taylor: Kosovo by nemělo být nezávislé!

Proč by Kosovo nemělo být nezávislé, vysvětloval reportér a bývalý kanadský voják Scott Taylor: “Vzhledem k tomu, že Priština zůstává závislá na zahraniční pomoci, vojáci KFOR hlídkují v ulicích a na správu země dohlíží mezinárodní pozorovatelé, není na Kosovu nezávislého nic kromě jednostranného vyhlášení a vlajky“.

17.11.2011 v 9:29 | Karma: 25,53 | Přečteno: 1702x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Bývalý důstojník NATO se omlouvá!

Dne 24.3.2011, po 12- ti letech, kdy šlo NATO do války proti Jugoslávii, jsem se jako bývalý důstojník NATO omluvil v národní televizi srbskému lidu za to, že jsme nebyli schopni ochránit menšiny v Kosovu....(Kristian Kahrs, bývalý důstojník NATO-foto).

26.8.2011 v 9:35 | Karma: 21,03 | Přečteno: 1521x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Mladić, vrah nebo oběť?

My, pánové, nechceme válku. Nám byla válka vnucena a my jsme se museli bránit. My se nechceme stát vítězi, není naším cílem porazit Muslimy a Chorvaty, náš cíl je zachránit svůj národ, který je zablokován v Sarajevu, Tuzle, Zenici, Mostaru- až do Zábřehu. I v Záhřebu Srbové nejsou lidé. Oni jsou jen lidé na odstřel...V Tomislavgradu, vlastně ve vesnici Rašćáni, Srbové byli nejdříve zablokováni, pak oloupeni a pobiti...

5.6.2011 v 11:47 | Karma: 27,12 | Přečteno: 3153x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Smrt "mučedníka"!

Zlý čin se musí odpykat, jinak zlí zničí svět nebo se dobří zalknou vztekem, kterému nedají průchod, přičemž se v žádném případě nestane nic dobrého. Když někdo vnese do našeho řádu zlo, pak toto zlo vtrhlo takřka všude do začarovaného kruhu. Akce nevyhnutelně vyvolává reakci, která musí v tomto bodu narušení dopadnout právě tak zle jako zločin a snad ještě hůř, neboť zlo musí být přece zcela vybito....! C.J.Jung

20.5.2011 v 8:53 | Karma: 14,46 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Václavovo válečné bubnování....

Havlova jugoslávská "kocovina" ještě neodezněla a už má náš bývalý prezident zaděláno na novou, tentokrát trochu exotičtější - Libyjsou. Jeho pondělní vyjádření k tamější situaci u mě nemohlo zůstat bez odezvy a v mysli se mi vynořilo pár veršů, které bych se však neodvažoval nazvat básní, ale pouze jinak uspořádanými textovými řádky, které nesou výstižný název „Bombardovací“:

10.3.2011 v 9:38 | Karma: 19,09 | Přečteno: 1573x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

R.Karadžić-bude velká válka?(7.díl)

„Když jsem asi před rokem poprvé přišel zjistit válečné škody do oblasti, kterou dnes nazýváme bývalou Jugoslávií, kde to vše začínalo, lidé byli zvyklí mluvit o zvěrstvech páchaných proti jejich prarodičům za 2.světové války či dokonce hlouběji v historii-v době Osmanské říše. Nyní je rozdíl v tom, že lidé mluví o krutostech páchaných minulý týden. Smutné je, že nová generace lidí, která se naučila, jak se má nenávidět, se teď učí, jak se má zabíjet,....někdy se zabíjejí lidé, kteří si spolu jako děti hrávali. Jako novinář zjišťujete, že čím delší dobu tady trávíte, tím se stáváte většími pesimisty. Myslím, že každý z nás, kdo mapuje válku v Sarajevu, tuší, že všechno bude ještě horší a nic na světě to nemůže změnit!........ Jeremy Bowen-BBC.“

26.2.2011 v 11:45 | Karma: 13,66 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

Thaći, Račak a triky UČK

Jak jsem nedávno četl v jednom článku, probíhá údajně v zahraničních médiích "globální bouře" ohledně zprávy Švýcara Dicka Martyho, která vypovídá o zločinech kosovsko-osvobozenecké armády UČK, obchodech se zbraněmi, drogami, ale především je to zpráva o obchodu s lidskými orgány všech národností. Co se týká hlavního proudu "českých" médií, ten nám připravil "klidné počasí", touto šokující aférou se zabývají výhradně nezávislá média.

15.1.2011 v 10:41 | Karma: 31,53 | Přečteno: 4679x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

R.Karadžić-fraška pokračuje(6.díl)

Generál p.Rose o novinářích:"Mnoho novinářů v Sarajevu také podporovalo možnou válku buď proto, že věřili, že by to bylo morálně správné, aby se zapojili do nějaké formy svaté války proti Srbům, nebo pro jiný důvod a to ten, že obrazy války se lépe prodávají než mír.

18.12.2010 v 9:43 | Karma: 18,83 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

OVM: 10. rok války v Afghánistánu

Po delší době jsem usedl v nedělní poledne (ČT1,ČT24,7.11.) k televizní obrazovce a ani jsem netušil, že mě může rozveselit pořad Otázky Václava Moravce, tentokrát z Afghánistánu. Spíše jsem měl pocit, že sleduji další díl britského sitcomu „Ano pane ministře“.

19.11.2010 v 9:24 | Karma: 17,55 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

11.9.2001-opravdu Usámův plán?1/2

Kromě toho, jak se Amerika stává více multikulturní společností, může docházet k stále obtížnějšímu hledání společného koncenzu v otázkách zahraniční politiky, s vyjímkou okolnosti opravdu masivní a všeobecně vnímané vnější hrozby.-Dr.Zbigniew Brzezinski

11.9.2010 v 11:09 | Karma: 20,36 | Přečteno: 2102x | Diskuse| Politika

Libor Dokoupil

R.Karadžić-pevná obrana(5.díl)

Radovan Karadžić:"Souhlasíte se skutečností, že jsme měli velký důvod k obavám, protože pan Alija Izetbegović nosil nacistickou uniformu během 2.světové války, jako přítel spojence Hitlera, velkého jeruzalemského muftího Al -Husajního, kterého on sám pozval do Sarajeva?"

20.8.2010 v 9:17 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1702x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2171x
Muž středního věku,který se chce podělit se svými zkušenostmi a pohledy na současnou lidskou společnost.

Seznam rubrik