Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Individuální mysl je iluze ... tohle je docela dobré mít na paměti. Např. vždy, když máme snahu začít hudrat na své děti.

Dík za bezva článek.

3 0
možnosti
JR

J13a67n 44R64á28ž

8. 5. 2013 14:45

Je dobře, že jsou psány takové články. Vnímání kolektivní viny je sice iracionální, ale potlačovat ho bez analýzy jeho vzniku, je stejně kontraproduktivní, jako je potlačování jiných iracionálních vjemů, např strachu. Bez analýzy příčiny a prevence jejich příčinných souvislostí, se jich nemůžeme zbavit.

Obzvláště je skutečně objektivní analýza problému vzniku pocitu kolektivní viny velmi aktuální v současném pnutí mezi křesťany a muslimy. 

Opomíjet psychologickou podstatu vzniku každé většinově přijímané iracionality, znamená její nekontrolované  bujení. A to se nemusí vyplatit!

2 1
možnosti
Foto

Ovšem. Ale měli bychom umět rozdělit individuální viny a vliv nějakého kolektivního učení, dogmatu pod jehož vlivem jedinci zlo páchají.

Proto je učení marxismu označeno jako nenávistné a jedná se o odsudek té filosofie plošně, a individuální viny různých Štrougalů, Husáků, Bilaků, Kolderů a Šalgovičů.

Anebo Eichmannů, Hitlerů, či K. H. Franků.

A což uvažovat o jiných kolektivních vinách? Třeba Katolické církve?

Zabředneme do neřešitelných úloh.

2 4
možnosti
JM
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2171x
Muž středního věku,který se chce podělit se svými zkušenostmi a pohledy na současnou lidskou společnost.

Seznam rubrik