Kauza R.Karadžič-2.díl

7. 08. 2009 10:05:00
Příslib beztrestnosti pro Dr.R.Karadžiče od R.Holbrooka je neplatný vzhledem k tomu, že tento bývalý diplomat a dnes člen týmu presidenta Obamy neměl mandát OSN a i přes rozsáhlou dokumentaci, kterou Karadžič předložil a možnost svědectví v jeho prospěch, tento proces začne dle plánu soudu ICTY v Haagu.

Tak to jsme všichni rádi, že má mandát OSN ještě nějakou platnost, po několika válečných operací USA či NATO bez tohoto „požehnání“ bylo připomenuto, že mandát OSN existuje a patrně bude po procesu opět zasunut do "šuplíku" mezinárodní organizace. Má to být zároveň upozornění, že slova tohoto významného politika nemají žádnou váhu a p.Holbrooke je jen nevýznamná politická figurka?

Česká televize také nezahálela a v Událostech na ČT1 odvysílala, že se Srbové snažili v masových hrobech ve Srebrenici a okolí maskovat své zločiny. To, že byli na očích nizozemským vojákům a že horký červenec zvyšuje riziko nákazy v případě, že se oběti nepodaří rychle pohřbít, samozřejmě ČT neuvedla. Nikdo s jednotek UNPROFOR se nesetkal s maskováním zločinů, Srbové odhadovali počet obětí ve Srebrenici a hlavně v okolí na 2000 ozbrojených Muslimů a 1200 vlastních vojáků, kteří byli pohřbeni ve společných hrobech. Ale vrchol cynismu lze nalézt na webu ČT o této události, kde je doprovodný text, že Muslimové podnikali výpravy do okolí, aby si zajistili jídlo, které se v obklíčené enklávě nedostávalo. Mrtví, které můžete vidět v 1.dílu a kterých bylo okolo 3000 (vesnice v blízkém okolí a se srbským obyvatelstvem byly téměř všechny zničeny) jsou bráni jako srbská propaganda. Představu o kvalitě zpravodajství za naše koncesionářské poplatky si tak můžete udělat sami. Položme si jednoduchou otázku, jak je možné, že obránci byl kladen odpor, když v demilitarizované zóně neměly být žádné zbraně !

To „obstarávání chleba“ popisuje i poslanec Izedbegovičovy muslimské strany SDA a jeden s klíčových svědků Ibran Mustafić ve své knize „Plánovaný chaos“(sám přežil několik pokusů o atentát před dobytím města a popisuje řádění Oriće a jeho mužů. Sám uvádí, že Srby v lásce moc nemá, ale jeho lidský postoj mu nedovoluje mlčet o tom, čeho byl svědkem). Sám byl zajat Srby v Srebrenici a na jejich chování si nestěžoval (byl pak jako zajatec vyměněn). Další důležitá otázka zní, proč nebyl zavražděn a jak je možné, že i on sám žádnou genocidu neviděl ! Sám byl později překvapen, kolik lidí, o kterých si myslel že zahynuli potkal.

I.M.- vyprávění Nasira Oriće:„Když jsme vzali tu skupinu zajatou v Zalazje z vězení (ve Srebrenici), abychom je vzali zpátky do Zalazje, a když začalo zabíjení, dostal se mi do rukou soudce Slobodan Ilič. Vylezl jsem na jeho hruď. Byl zarostlý a vlasatý jako zvíře. Díval se na mě bez jediného slova. Vytáhl jsem bajonet a zabodl ho přímo do jeho oka, a otočil s ním tam a zpět. Nevydal ze sebe jediný zvuk. Potom jsem ho trefil nožem do druhého oka... Nemohl jsem věřit tomu, že nereaguje. Abych řekl pravdu, to jsem se poprvé vylekal, tak jsem mu hned potom podříznul krk,“ popsal Orič doslova Mustaficovi svůj „výkon“ během jednoho večera, kdy ho Mustafic navštívil. Vyprávění Ibrana Mustafiće, příběh jeho strýce:„Přišel Naser a řekl mi ať jsem připraven okamžitě přijít s vlajkou před vězení ve Srebrenici. Ustrojil jsem se a vyrazil. Když jsem přišel před věznici, vytáhli všechny zajaté v Zalazje a nařídili mi odvést je směrem k Zalazje. Když jsme dojeli do skladiště/železniční stanice? , nařídili mi, abych zaparkoval kamion. Uklidil jsem se do bezpečné vzdálenosti. Jenomže když jsem viděl jejich divošství a když začalo vraždění, cítil jsem, jak mi z hlavy odešla všechna krev. Když Zulfo (Tursonovic) rozpáral nožem hrudník zdravotní sestry Rady, zatímco se jí ptal na umístění radiové stanice, nemohl jsem se na to už déle dívat. Odešel jsem odtamtud pěšky zpátky do Srebrenice a oni potom přijeli zpátky kamiónem, který jsem poté odvezl ze Srebrenice domů do Potocare. Vnitřek byl celý zkrvavený,“ cituje Mustafic strýcovo svědectví.

První díl jsem končil připomenutím srpnové operace Bouře, kdy je podezření, že "mediální kauza" Srebrenica mohla mít za úkol zastínit tuto největší etnickou čistku od konce 2.s.v. v Evropě, při níž muselo opustit své domovy v Republice srbská Krajina více než 200000 Srbů a ti co neutekli, byli povražděni nebo jsou nezvěstní. Média byla slepá, hluchá k faktu, že tuto akci chorvatsko–muslimských jednotek nepřežilo téměř 2000 Srbů a jiných etnik. Zde se opět předvedl p.Holbrooke, který celou situaci zlehčoval, příznivci pravdy a lásky z našeho Hradu nevolali po bombardování Záhřebu...... Jak lze z videa a fotek vyčíst, „četnické matky“ se nedočkaly evakuačních autobusů na rozdíl od muslimských matek ze Srebrenice. To, co se nepovedlo v Krajině nacisticko-ustašovské koalici se nakonec podařilo koalici jiné, po 60 letech. Republika srbská Krajina byla taktéž chráněná oblast, jednotky OSN však jenom přihlížely a samy měly okolo 10 obětí.

n.JPG
d.JPG

Média zároveň citují v bosenském konfliktu pouze jména Karadžić a Mladić, zapomínají přitom na neméně důležitou postavu, muslimského vůdce Aliji Izetbegoviće (foto). Ten se sice na počátku konfliktu snažil vyhnout ozbrojenému konfliktu, svým krokem pro vypovězení smlouvy z Lisabonu, kdy mu byla patrně výměnou přislíbena pomoc USA, zažehl požár krvavé občanské války, kdy nikdo nebyl bez viny a všechny strany se dopouštěly válečných zločinů, taky počet civilních obětí ukazuje, že žádná strana nebyla hrůzám ušetřena. Již ve své Islámské deklaraci Izetbegović napovídá, že pokud by se v BaH dostal k moci, nastanou v soužití tří náboženství složité časy.

„Je nemyslitelné, aby se Muslim obětoval za jakéhokoliv krále nebo vládce, ať je to kdokoli, nebo za slávu jakéhokoli národa nebo strany, protože ten nejmocnější islámský instinkt v tom spatřuje duch pohanství a modlářství. Muslim může zemřít pouze ve jménu Alláha za slávu islámu-nebo utéct z bojiště...Nacionalismus byl vždy dovezené zboží...Islámský řád je jednota náboženství a zákona, výchovy i moci, ideálu a zájmu,duchovní obce a státu, ochoty a síly...“-„Boj za islámský řád a obnova úplné islámské společnosti mohoubýt vedeny pouze osvědčenými a věrnými jedinci, jako vůdci rozhodné a stejnorodé organizace. Toto nemůže být žádná politická strana ze skladiště západních demokracií, ale hnutí založené na islámské ideologii, která vyžaduje neklamnou morálku a ideologická měřítka svých členů...Muslim neexistuje jako samostatný jedinec..Islámské hnutí by mělo a může začít přebírat moc, jakmile je morálně a početně dost silné, aby zvrátilo nejenneislámskou vládu, ale aby mohlo vytvořit novou, islámskou....(A.Izetbegovič 1990-Islámská deklarace).

Zároveň je A.Izetbegović zodpovědný za zavlečení muslimských extrémistů z Libanonu, Iránu, Afghánistánu aj. do Bosny. Během soudu s Miloševićem vypovídala u soudu v Haagu britská novinářka Eva Prentic, že v době kdy si naplánovala schůzku s Izetbegovićem a kdy čekala ve foyer jeho kanceláře, byla svědkem toho, jak je k muslimskému vůdci doprovázen sám Usama Bin Ládin ! (v polovině 90.let získal bosenský pas). Důležitá je taky informace, že několik teroristů z 11. září, Londýna či organizátor útoků z Bombaje, působilo v Bosně i později v Kosovu. Na informace tohoto druhu v našich médiích nenarázite, zajimavé je, že např. TV stanice Sky news nemá problém s odvysíláním dokumentu, který přiznává pozdější začlenění bojovníků džihádu z Balkánu do teroristické organizace Al-Kaidá. Počet "svatých bojovníků" v Bosně byl udáván na 10-15000.

Chronologie důležitých událostí na cestě k občanské válce:

- 18.11.1990 první vícestranické volby v BaH, skončily vítězstvím muslimské SDA (Izedbegovič), druhé místo patřilo SDS(Karadžič) a třetí skončila chorvatská HDZ. Nejvíce hlasů získal pro funkci prezidenta muslimský byznysmen a umírněný politik Fikret Abdić, který však svůj mandát podstoupil Alijovi Izetbegovićovi, později toho však litoval. To když 5.muslimský armádní sbor vpadl do demilitarizované zóny Bihać a zdevastoval v srpnu 1994 autonomní muslimskou oblast samotného Abdiće, který byl schopen komunikovat jak se Srby, tak i s Chorvaty. 60000 obyvatel převážně Muslimů uteklo do oblasti Republiky srbská Krajina ! Tato malá občanská válka mezi Muslimy ukázala v nahotě složitost tohoto konfliktu a např.v Bijeljině Muslimové se Srby dokonce společně vyhnali extrémisty (mudžaheddíny) z oblasti.(Bosenský zdroj píše o zmasakrování Muslimů Srby-Arkanem, to jenom pro informaci).

- od 18.11.1991 se měl dle ústavy a funkci rotace stát prezidentem Dr.Radovan Karadžić, což se však nestalo!

- 29.2.-1.3.1992 referendum o nezávislosti BaH, které neodpovídalo bosensko-hercegovinské ústavě, k volbám nepřišla díky ignoraci srbského obyvatelstva požadovaná dvoutřetinová většina, přesto byla nezávislost vyhlášena( výsledek ve volbách byl téměř stoprocentní pro odtržení).

-18.3.1992 konference v Lisabonu o kantonálním rozdělení BaH, kterou přijaly všechny strany včetně Izedbegoviće !

Mezitím probíhají teroristické útoky jako „Masakr na srbské svatbě“, napadání vojenských i civilních cílů, útoky v Bijeljině atd. V této době jsou zároveň vyháněni Srbové ze Srebrenice, kterých tam zůstalo po genocidě z 2.s.v. 28% obyvatelstva. Útěkem si zachraňují život. Po pár dnech po nátlaku velvyslance USA v SFRJ pana Warrena Zimmermanna Izetbegović ruší svůj podpis, de facto se tak rozhodl pro válku.

-6.4.1992 uznání BaH po referendu za odtržení od SFRJ od Evropského společenství).

-7.4.1992 uznaly USA Bosnu a Hercegovinu jako samostatný stát

-6.května 1992 se setkává Radovan Karadžić s Chorvatem Matejem Bobanem. Oba souhlasí s etnickým a teritoriálním rozdělením BaH a vyslovují se pro mírové řešení. Dr.Radovan Karadžić upozorňuje, že pokud k rozdělení nedojde, propukne krvavá občanská válka s mnoha mrtvými a zničenými městy. Po této strašné válce nakonec dojde k dříve navrhovanému řešení. Bohužel se válka již nedá zadržet. (Rozdělení by bylo podobné, jaké nakonec vzniklo v Daytonu při mírovém vyjednávání na konci války).

Následuje výčet mnoha krutostí a válečných zločinů, které lze nalézt na všech stranách konfliktu, co však bych chtěl připomenout jsou tři bombové útoky v Sarajevu na tamní tržiště. Dva z nich jsou známé jako "Útoky na tržiště Markale I.a II", ten první jako "Útok na frontu na chleba". Po prvním útoku (27.5.1992) následovany drakonické sankce proti SFJR, které měly neblahý dopad na srbské obyvatelstvo, po druhém útoku nazvaném Markale II.(28.8.1995-foto) dokonce došlo k bombardování srbských pozic a později i srbských civilních cílů aliancí NATO. Ve všech případech byli z útoku obviňováni Srbové , i když je dnes známo z balistických expertiz, že útok nemohl být proveden ze srbských pozic, ale z bezprostřední blízkosti (dokonce bylo již na místě jasné, že patrně nemohlo jít o srbský minometný útok). To neznamená nic jiného, než že útok byl spáchán na sebe sama za účelem vyvolání útoků a bombardování, které následovalo na druhý den po útocích. Když už tyto skutečnosti začaly vyplavovat na povrch, byl v roce 2005 dopraven k soudu v Haagu muslimský velitel R.Delić a v tichosti obviněn a odsouzen k 5 letům odnětí svobody. Samozřejmě že omyl nebude nikdy otevřeně přiznán i z omluvou, sám obviněný byl odsouzen za špatné zacházení a nezabránění mučení srbských zajatců (tím zacházením rozuměj uřezávání hlav a jiný druh poprav).

v.JPG

Každopádně nevěřím, že kauza Srebrenica tak jak nám ji předkládají média, je založena na věrohodných důkazech. Dokonce bych se odvážil tvrdit, že počet mrtvých Srbů v okolí Srebrenice a při následné vojenské akci je o něco větší než počet muslimských obětí. Svými pochybnostmi se dostávám do skupinky lidí, jako je např. kanadský generál L.MacKenzie, který je obviňován, že je Srby zkorumpovaný a proto tuto oficiální verzi neuznává. Sám generál však měl několik vážných incidentů z muslimskou stranou, na počátku konfliktu velel konvoji UNPROFOR, který měl za úkol dopravit Izetbegoviće z letiště do budovy vedení strany v Sarajevu. Když vysadili muslimského vůdce a konvoj měl pokračovat dál, byl napaden s výsledkem několika mrtvých a zraněných přes prohlášení MacKanzieho, že UNPROFOR tu představuje svět a i sám Izedbegović je zárukou pro bezpečí konvoje. Bohužel to nebyl ojedinělý útok na UNPROFOR během občanské války.

f.jpg

Zatracená matematika !Jedna z dalších věcí, která tu nějak nehraje jsou počty obyvatel před a po údajném masakru. Encyklopedie Wikipedie uvádí stav populace v roce 1991 při sčítání lidu 37 213 Muslimů a Srbů. Tento údaj není patrně v pořádku a zavedl by nás do slepé uličky, protože kdybychom odečetli více než 25% srbské populace, která ze Srebrenice byla vyhnána, ještě by nám přeživší přebývali. Ale pokud by se jednalo o muslimskou populaci, dalo by se z údajem pracovat, i soudkyně tribunálu ICTY Patricia Waldová poskytla odhad 37.000 obyvatel. Pevným bodem je údaj Světové zdravotnické organizace a bosenské vlády, kdy se u ní přihlásilo 35.632 přeživších. Pokud bychom k údaji připočetli 2000 mužů, kteří dosáhli bosenských linií u Tuzly bez informování svých rodin a dva tisíce mrtvých padlých v boji, dostáváme součtem 39.632, už tohle číslo přesahuje odhad soudkyně, musíme však počítat i s tím, že v Srebrenici mohly působit i jednotky bez patřičného zaregistrování, které počet obyvatel navýšily. Pokud bychom ještě připočetli 8000 mrtvých-zavražděných dle oficiální zprávy, dostáváme číslo, které odpovídá údajnému počtu obyvatel, ale z doby, kdy zde ještě působila srbská menšina. Jakkoliv počítám, k údajnému počtu 8000 zavražděných se nemohu dopočítat, ale může to být způsobeno také tím, že získané informace nejsou přesné.

Mezi mediální senzace (posléze jako jedna z nejznámějších mediálních manipulací) patřil snímek srbského koncentračního tábora Trnopolje z vychrtlým Muslimem Fikretem Alićem (foto) který, a to se přiznávám, silně v té době ovlivnil i mne. Na místo se dostavil štáb ITN vedený paní Penny Marshallovou (později lež přiznala). Při prohlídce tábora, samozřejmě se souhlasem R.Karadžiće, zahlédla skupinku volně pohybujících se vězňů, která šla kolem místa, kde se právě nacházela a požádala je o nafilmování. Jenže ze záběrů nešlo poznat, že za ostnatým drátem objektu je ona sama a vězňové se mohou pohybovat volně v okolí. Vychrtlost Aliće způsobená patrně tuberkulózou vyvolala dojem koncentračního tábora nacistického typu, i když ostatní vězňové vypadali celkem obstojně (neidealizuji si místo, jako jsou tábory tohoto typu při jakékoliv válce). Snímek obletěl svět, aby přesvědčil váhavé o nutnosti podpory boje Muslimů proti srbským agresorům. Zde je i nákres situace v Trnopolje, jak k manipulaci došlo. http://whatreallyhappened.com/RANCHO/LIE/BOSNIA_PHOTO/bosnia.html

V té době o muslimsko-chorvatských táborech média mlčela, názvy jako Bradina, Bugojno, Čelebići, Livno, Ljubuški, Odžak zůstávají pro nás neznámá.

j.JPG
t.JPG

Snaha „přišít“ Srbům genocidu za každou cenu může mít dva důvody. Jedním z nich je ten, že se aliance NATO a Západ dopustili v konfliktu spoustu prohřešků, mnohdy zločinů, na které se musí najít nějaké alibi. A zabránění údajné genocidy a možnost „preventivních úderů“ ze stejnou příčinou v budoucnu mají ospravedlnit podobné vojenské akce. Navíc se tato válka bez znalosti minulosti nedá vůbec pochopit, znovu se objevily na "scéně" ustašovské a četnické uniformy, znovu se objevila muslimská vojenská divize pod názvem Handzar (dříve SS jednotka), jakoby minulá válka neskončila a bylo pouze krátké příměří. Jestli se něco Titovi nepovedlo, tak v rámci národního usmíření obecné vypořádání se z minulostí. Ten pro nás nepochopitelný výbuch emocí měl své kořeny v minulosti a tam zamíříme příště.

http://dokoupil.blog.idnes.cz/c/91068/Kauza-RKaradzic-1dil.html

Odkazy: Dr.Rajko Doleček, messin.estranky, Youtube, ČT, Wikipedie.

Autor: Libor Dokoupil | pátek 7.8.2009 10:05 | karma článku: 25.62 | přečteno: 2611x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 213 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 357 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 662 | Diskuse
Počet článků 35 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2171
Muž středního věku,který se chce podělit se svými zkušenostmi a pohledy na současnou lidskou společnost.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...